
without the patient’s knowledge or consent 
as part of his/her duty of care to both the 
patient and the general public.

Notification may be made by letter or 
telephone. Failure to notify the DVLA is 
an offence in law and may also result in 
invalidation of the licence holder’s motoring 
insurance.

When a medical condition is declared to 
the DVLA, patients are asked to complete 
a simple questionnaire and to give consent 
for the DVLA to approach their GP and/or  
consultant for further information. For 
many diabetic patients the decision about 
the driving licence will be based on their 
answers to the questionnaire without the 
need to approach the doctor. This will be 
the situation when the diabetes appears well 
controlled and there are no complications, 
such as visual loss.

Diabetics who are well controlled on diet 
or diet and hypoglycaemic agents will retain 
a full ‘Till 70’ licence, provided that there are 
no other relevant medical conditions.

Diabetics controlled on insulin are not 
permitted to hold a full licence (Section 99 
(i) (b) of the Road Traffic Act 1988), but 
may be issued with a driving licence valid for 
a period of 1–3 years, which will enable the 
DVLA to review the medical condition.

The majority of type 1 diabetics are issued 
with 3-yearly review licences, provided that 

Diabetes is one of many medical 
conditions that must in law 
be notified to the Driver and 

Vehicles Licensing Agency (DVLA) (Section 
94 of the Road Traffic Act 1988). The 
UK is now required to implement all the 
requirements of the Second EC Directive, 
which affects the licensing position of 
some drivers with medical conditions. 
In drivers who have diabetes, only those  
controlled on insulin will be affected.

Ordinary driving licence  
(group 1)

Diabetes treated with insulin is a  
prospective disability (Section 92 of the 
Road Traffic Act 1988) and diabetics are 
required by law to notify the DVLA of their 
condition. This does not apply to diabetics 
controlled by diet alone, who need only to 
notify the  DVLA if they develop relevant 
disabilities, e.g. diabetic eye disease.

Diabetics controlled on diet and oral 
hypoglycaemic agents are required to notify 
the DVLA, but will not have their licence 
restricted unless they develop serious  
complications. Legal responsibility lies with 
the licence holder, and not the doctor, 
to notify the DVLA of a relevant medical 
condition. However, there are circumstances 
(General Medical Council, 1995) when 
a doctor may notify the DVLA with or  

Introduction
All diabetics, apart from those controlled on diet alone and with no relevant 
disabilities such as diabetic eye disease, are required by law to notify the 
DVLA of their condition. The regulations regarding the licensing position of 
people with diabetes are complex, and some significant changes have  
recently been implemented as a result of the Second EC Directive. This 
article describes the licensing position of different types of diabetic patient, 
and explains the new regulations involving higher medical standards for 
insulin-treated patients for some classes of vehicles.
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Diabetic drivers: get up to date 
with the new regulations
Delyth Sheppard

Professional issues

Article points

1Drivers are required 
by law to notify the 

DVLA of any relevant 
medical condition.

2People with type 1 
(insulin-dependent 

diabetes) have a  
prospective disability.

3Medical standards for 
vocational driving are 

higher than for ordinary 
car driving.

4Changes have been 
made to the licensing 

regulations as a result of 
implementing the Second 
EC Directive.
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driving and diabetes

they have good diabetic control and no  
visual problems. If there is any indication 
of poor diabetic control or laser therapy, 
reports from the appropriate specialist will 
be required and, if indicated, the visual fields 
will be plotted.

Poor diabetic control or significant visual 
field loss will lead to revocation of the  
driving entitlement.

Patients naturally fear the loss of a driving 
licence. However, diabetic patients should 
be reassured that only 4% of patients lose 
their licences, and unless this is due to 
extensive laser therapy with significant loss 
of visual field, the loss of the licence is 
usually temporary and almost always due to 
poor diabetic control.

Gestational diabetes
Patients with gestational diabetes requiring 
insulin are a special group. They are still 
required to notify the DVLA, but must 
ensure that they declare that they are  
pregnant and that the diabetes has been 
diagnosed during the pregnancy. There is no 
need to return the driving licence. 

Patients may continue to drive their  
cars throughout gestation, provided that 
they do not suffer from uncontrolled  
hypoglycaemia; the GP or consultant will 
advise about this. They must not, however, 
drive lorries or buses.

Six weeks after delivery of the baby, 
patients should contact the DVLA again to 

declare whether or not they still require 
insulin. If insulin is no longer required, they 
may retain their ‘Till 70’ licence. 

Dealing with hypoglycaemia  
at the wheel
If a diabetic patient feels at all unwell while  
driving, he/she should stop as soon as it 
is safe to do so, take extra carbohydrate 
(which should always be readily available), 
remove the car keys from the ignition and 
sit in the passenger seat (Figure 1).

Insulin is a drug under the terms of 
the Road Traffic Act 1988, and individuals 
are liable to prosecution if, for example, 
hypoglycaemia occurs at the wheel, when 
they would be considered to have driven 
under the influence of drugs (Section 4 of 
the Road Traffic Act 1988).

Vocational driving licence  
(group 2)

Diabetics controlled on diet alone or on diet 
and hypoglycaemic agents will be issued with 
vocational driving licences provided that 
they do not develop any relevant disability, 
such as severe visual problems, in which case 
they may lose their vocational entitlement 
or be issued with a short period licence to 
ensure regular medical review.

Diabetics controlled on insulin have not 
been permitted in law to hold a group 2 
licence since 1991 (Motor Vehicle (Driving 
Licence) Regulations 1996 (6)). They are not 
therefore entitled to drive lorries or buses, 
i.e. vehicles more than 7.5 tonnes or with 
more than 16 seats.

There is a very small group of type 1  
diabetics who do hold group 2 licences; this 
comprises individuals who were granted 
their original licence before 1991.

New regulations for holders  
of car licences
The Second EC Directive on the driving 
licence (91/439/EEC) was adopted in July 
1991. Since that time, drivers of lorries over 
7.5 tonnes and passenger-carrying vehicles 
with more than 16 passenger seats have 
been subject to higher medical standards 
and this includes a bar to insulin-treated 
diabetics.

Since July 1996, the UK has been 
required to implement the requirements of 

Figure 1. The DVLA advises people with diabetes who feel ill at the wheel to stop as 
soon as it is safe to do so, take extra carbohydrate, remove the car keys from the  
ignition and sit in the passenger seat. 

Publisher’s note: This image is not available in the online version. 
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the Second EC Driving Licence Directive. 
The new rules extend the higher (group 
2) health standards to drivers of lorries 
between 3.5 and 7.5 tonnes (Category C1) 
and minibuses with 9–16 passenger seats 
(Category D1).

The higher health requirements are 
statutory. Since January 1997, new applicants 
and those who pass a driving test after this 
date are required to undertake a separate 
test if they wish to have C1/D1 entitlement 
and, in addition, the higher medical standards 
apply.  Thus a diabetic controlled on insulin 
who applied to drive one of these vehicles 
would have the application refused. 

Currently, drivers who passed a car test 
(Category B) before the 31 December 
1996 have been given ‘implied entitlement’ 
to drive vehicles in Category C1/D1. From 
January 1998 the higher medical standards 
will apply when the licence expires. The 
groups of drivers listed in Table 1 are among 
those who will be affected. The established 
insulin-treated diabetic will fall into category 
b and the newly diagnosed insulin-treated  
diabetic into category c.

This means that insulin-treated diabetics 
on notification or renewal of their 
Category B licence will not have the C1/
D1 entitlement renewed, and will not 
therefore be able to drive lorries between 
3.5 and 7.5 tonnes and minibuses with 
9–17 seats.  Some insulin-treated diabetics 
may be able to continue to drive minibuses 
with up to 16 passenger seats without 

a.	Those over 70 years of age who are renewing their licence as a result of 
their age

b.	Those renewing a medical short period licence

c.	Any person who has had his/her licence replaced for the first time by a 
medically restricted licence

d.	Those renewing their licence, having previously been revoked or refused a 
licence

Table 1. Drivers who will be affected by the higher medical standards when 
their current licence expires

Useful contact details

Driver and Vehicles Licensing 
Agency Drivers Medical Group
Longview Road
Swansea SA99 1TU

Tel: 01792 783705 (for patients)

Tel: 01792 782464 (for doctors and 
health care workers)

Category D1, if this is for non-commercial 
or charitable purposes. 

The DVLA has produced a factsheet 
INS40 detailing the necessary conditions. 
This can be obtained from the address 
below).

Conclusion
Some 300,000 ordinary car licence holders 
(Category B) have short period medical 
licences and over the next 3 years they will 
lose their entitlement to drive mini-buses 
and medium-sized lorries unless they can 
satisfy the higher medical standards. � n
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